Biegunki

Polski

Przyczyną biegunek u młodych zwierząt hodowlanych mogą być czynniki bakteryjne, wirusowe, błędy w żywieniu, a także istotne niedociągnięcia w pielęgnacji nowo narodzonych prosiąt i piskląt.

Najefektywniejszą walką z biegunkami jest zapobieganie ich występowaniu. To najskuteczniejszy i najbardziej opłacalny sposób postępowania w hodowli świń i drobiu.

Odpowiednio dobrane kwasy regulują pH w całym przewodzie pokarmowym zwierząt. Stosowanie zakwaszaczy pozwala zatem na zmniejszenie występowania biegunek pokarmowych u młodych zwierząt, a niska kwasowość przewodu pokarmowego stabilizuje florę bakteryjną w organizmie. Nie pozwala na namnażanie bakterii biegunkowych E. coli. Stosowanie kwasów w formie zakwaszaczy, oprócz lepszej kondycji zdrowotnej zwierząt, pozwala na lepsze wykorzystanie paszy i większe przyrosty masy ciała.

Główne właściwości dodatków zakwaszających:

  • ograniczają występowanie biegunek
  • regulują pH na całej długości przewodu pokarmowego
  • stabilizują mikroflorę jelit
  • aktywizują enzymy żołądkowe
  • zwiększają kondycję młodych zwierząt
  • zwiększają przyrosty masy ciała
  • sanityzują paszę lub wodę

Zakwaszacze należą do najczęściej stosowanych dodatków paszowych w fermach drobiu i trzody chlewnej.

 

Napisz do nas

Kontakt