Termo-Sil Dodatek Kiszonkarski Hamujący Zagrzewanie Kiszonki

Polski

Termo-Sil to dodatek kiszonkarski dodawany w celu zahamowania zagrzewania się kiszonki z kukurydzy. To właśnie ten rodzaj kiszonki jest najbardziej narażony na skażenie grzybami i bakteriami, ze względu na wysoką zawartość pozostałości cukrów,  po procesie fermentacji.

Co to jest zagrzewanie się kiszonki?

Jest to proces tlenowego psucia się kiszonki, wywoływany przez drożdże i bakterie gnilne. Podczas jego zachodzenia powstają znaczne ilości ciepła - stąd jego nazwa. Należy pamiętać, że przy kiszonkach z wyższą zawartością suchej masy, wzrost temperatury będzie większy, a tym samym proces będzie łatwiejszy do zauważenia. Ciepło jest w tym przypadku rezultatem utleniania się kwasu mlekowego oraz cukrów. Ze względu na to, że zagrzewanie jest procesem wyzwalanym przez tlen, najbardziej podatne na niego są zewnętrzne warstwy kiszonki.

Ograniczenie zagrzewania się kiszonki

W tym celu dodawany jest dodatek kiszonkarski Termo-Sil, pełniący funkcję konserwanta i stabilizatora pH. Wyróżnia się właściwościami hamującymi rozwój grzybów, dzięki którym zmniejsza ilość drożdży oraz pleśni. W celu użycia należy opryskać wyciętą ścianę pryzmy preparatem w stosunku 0,5-1 kg na metr sześcienny kiszonki.

SKŁAD

  • kwas propionowy
  • kwas mrówkowy
  • propionian amonu
  • lignosulfonian
  • nośnik

 

DAWKOWANIE
Opryskać wybraną ścianę w pryzmie preparatem w ilości 0.5-1 kg/m3

 

OPAKOWANIE
kanister po 5 i 25 kg

Napisz do nas

Kontakt