Mleczan Sodu

Polski

MLECZAN SODU 60% JAKOŚĆ SPOŻYWCZA

Mleczan sodu jest wodnym roztworem soli sodowej kwasu mlekowego otrzymanego w procesie fermentacji cukru. Jego podstawową funkcją jest hamowanie rozwoju mikroorganizmów w produktach spożywczych. Mleczan sodu jest akceptowanym przez Unię Europejską dodatkiem do żywności. W Stanach Zjednoczonych posiada status GRAS - ogólnie uznany za bezpieczny. Stosowany jest jako dodatek funkcjonalny oznaczony symbolem E325.

  • Wzór sumaryczny CH3CH(OH)COONa
  • Masa molowa 112
  • Wygląd: żółtawa ciecz, bez zapachu
  • Identyfikacja Numer CAS 867-56-1

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Gęstość i stan skupienia 1,32 g/cm3 (20 °C); ciecz
  • Temperatura wrzenia 110 °C

Mleczan sodu hamuje rozwój bakterii w kutrowanych i niekutrowanych wyrobach mięsnych. Wydłuża okres przydatności do spożycia, dzięki czemu poprawia znacznie bezpieczeństwo produktów i zmniejsza koszty produkcji. Wzmacnia również smak przetworów mięsnych oraz pomaga utrzymać stałą barwę produktu. Należy do dodatków obniżających aktywność wodną i zwiększających aktywność przeciwutleniającą.

Ze względu na lekko słony smak i neutralne pH mleczan sodu jest stosowany w wielu produktach żywnościowych. Stosuje się go w przetworach owocowo-warzywnych, dresingach, pieczywie i w wyrobach cukierniczych. W kosmetyce poprawia wilgotność skóry, działa jako naturalny czynnik nawilżający w kremach i balsamach.

 

OPAKOWANIE:

kanistry po 25 kg, paletopojemniki po 1250 kg

 

Napisz do nas

Kontakt