Dodatki Do Kiszonek

Polski

Dodatki do kiszonek

Wrzesień i październik to miesiąc intensywnych zbiorów kukurydzy na ziarno. Niestety bardzo często niekorzystne warunki atmosferyczne sprawiają, że czas zbioru znacznie się wydłuża. Ponadto ziarno zbierane w takich warunkach jest wilgotne przez co narażone na szybkie psucie. Właśnie dlatego konieczna jest konserwacja ziarna kukurydzy.

Wyróżniamy dwie formy konserwacji:

  1. Suszenie: które w przypadku ziarna o wilgotności na poziomie 35-45% jest bardzo kosztowne i może przekroczyć nawet połowę kosztów całej produkcji.
  2. Kiszenie (konserwacja): najczęściej odbywa się poprzez umieszczenie ziarna w specjalnych rękawach foliowych. Ziarno jest wtłaczane do rękawów przy pomocy pras silosujących, dzięki czemu proces przebiega bardzo szybko, umożliwiając umieszczenie w nich do nawet 40 ton ziarna na godzinę.

Konieczność zastosowania reżimu technologicznego

Na jakość zakiszonego ziarna wpływa wiele czynników, jednak najważniejsza jest cała technologia przygotowania surowca dozakiszenia. Dlatego też należy zastosować reżim technologiczny, który wymaga od użytkownika:

  • - zbioru ziarna kukurydzy w odpowiedniej fazie.
  • - prawidłowego rozdrobnienia i ubicia ziaren.
  • - szczelnego przykrycia i zabezpieczenia rękawów foliowych i zapewnienia im właściwych warunków składowania.

Niezastosowanie powyższych wytycznych sprawi, że zakiszane ziarno kukurydzy, nawet mimo zastosowania najlepszych konserwantów, będzie miała niską jakość żywieniową. Jednocześnie należy pamiętać, że wkładając dużo wysiłku w reżim technologiczny warto jest zastosować dodatki do konserwacji, które poprawią jakość surowca i zapewnią mu stabilność tlenową.

Dodatki do kiszonek z ziarna kukurydzy

W przypadku kiszenia ziaren kukurydzy warto zastosować produkty hamujące proces rozwoju grzybów i pleśni, a także zagrzewania się zawartości rękawa lub silosu.

Dużą popularnością cieszy się Agro-Sil-Corn dodawany do konserwacji ziarna w rękawach foliowych.Znajdujące się w nim substancje zostały starannie dobrane, dzięki czemu zapewniają wysoką jakość procesu fermentacji,a jednocześnie zapobiegają rozwojowi pleśni. Do produkcji Agro-Sil-Corn wykorzystano wysokiej jakości składniki, takie jak kwas propionowy, mlekowy, octowy oraz lignsulfonian sodu.

Dodatek środków konserwujących podnosi nieznacznie koszt produkcji paszy, jednak zapewni kiszonce lepszą stabilność tlenową i zmniejszy ryzyko wytworzenia niebezpiecznych mykotoksyn.

Napisz do nas

Kontakt