Kwas Cytrynowy

Polski

KWAS CYTRYNOWY JEDNOWODNY JAKOŚĆ SPOŻYWCZA
To związek organiczny, hydroksykwas trikarboksylowy o wzorze sumarycznym C6H8O7*H2O i

  • Na produktach spożywczych oznaczany jest kodem E330.
  • Wzór sumaryczny C6H8O7
  • Inne wzory HOOC-CH2-C(OH)(COOH)-CH2-COOH
  • Masa molowa 192,027 g/mol
  • Wygląd krystaliczne, bezbarwne ciało stałe o kwaśnym smaku
  • IdentyfikacjaNumer CAS 77-92-9

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Gęstość i stan skupienia 1,665 g/cm3 ; ciało stałe
  • Rozpuszczalność w wodzie 133 g/100 cm3 (20 °C)
  • Temperatura topnienia 153 °C
  • Temperatura wrzenia 175 °C
  • Kwasowość (pKa) pKa1 = 3,15, pKa2 = 4,77, pKa3 = 6,40

W przemyśle kwas cytrynowy jest otrzymywany głównie przez fermentację cukru za pomocą kultur - pleśni - kropidlaka Aspergillus niger.

Kwas cytrynowy jest używany jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz w produktach spożywczych, a także jako środek myjący w procesie CIP. Sole kwasu cytrynowego - cytryniany - są stosowane jako leki przy niedoborze określonego metalu w organizmie.

 

OPAKOWANIE:
worki po 25 kg

 

Napisz do nas

Kontakt