Zakiszacz Do Kukurydzy Agro-Sil Corn

Polski
19 Wrzesień 2016

Odpowiednia konserwacja wykonywana poprzez kiszenie kukurydzy jest najtańszym sposobem przedłużenia jej trwałości. Jest to proces mniej energochłonny i znacznie tańszy aniżeli suszenie, o ile tylko zastosowany zostanie odpowiedni zakiszacz.

Wilgotne ziarno tej jednorocznej rośliny charakteryzuje się z reguły wyższą wartością odżywczą, a także wyższą strawnością składników pokarmowych w porównaniu z ziarnem suszonym. Wpływa to pozytywnie na zdrowie zwierząt karmionych, a co za tym idzie na jakość produktów odzwierzęcych. Dodatkowo wilgotne ziarno kukurydzy odznacza się wyższą dostępnością energii aniżeli ziarno suszone. Pasza ta wreszcie charakteryzuje się dobrą smakowitością i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego zwierząt. Wilgoć sprzyja jednak rozwojowi pleśni, co oznacza, że nieodpowiednio przetrzymywana pasza szybko może się popsuć. Zakiszacz do kukurydzy gwarantuje bezpieczne przechowywanie przez okres kilkunastu miesięcy. Dodatkowo podczas całego procesu, straty składników pokarmowych są niewielkie, dzięki czemu ziarno zakonserwowane w ten sposób zachowuje wysoką wartość pokarmową.

Oferowany przez naszą firmę preparat AGRO-SIL CORN przy kiszeniu ziarna kukurydzy polepsza przebieg procesu konserwacji, co skutkuje lepszą jakością uzyskanych produktów (niższym pH, wyższą koncentracją kwasu mlekowego, niższym rozkładem białka) i zachowaniem większej ilości skrobi (wyższa koncentracja energii), bez zmiany stabilności tlenowej w temperaturze 18-19 ºC. Lepsze efekty użycia zakiszacza odnotowuje się po wstępnym zgnieceniu. Dzięki wykorzystaniu odpowiedniego konserwantu, straty suchej masy oraz białka w dużym stopniu zmaleją.

Napisz do nas

Kontakt